Dobrodošli na web stranicu Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla ::: :::
::: Upis :::
 • Svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Uvjerenja šestog, sedmog, osmog i devetog razreda
 • Rodni list
 • Osvojena priznanja i nagrade
 • Pedagoški karton
 • Uvjerenje o polaganju eksterne mature
 • List profesionalne orijentacije
 • ::: Nove galerije :::

  ::: Vijesti detalji :::

   Nije što smo mi al' smo najbolji


  1. Kako se zoveš, koji si razred i odjeljenje?
  Ja sam Ajla Čolić i učenica sam IV b razreda Gimnazije “Meša Selimović”.
  2. Zašto je GMS bila upravo tvoj izbor?
  Kao osnovac iz male sredine (Banovići), poželjela sam za sebe susret sa većom zajednicom i različitošću koje ona sa sobom nosi, te me tako ni udaljenost od preko trideset kilometara nije spriječila da svoje srednjoškolsko obrazovanje započnem baš u GMS i da u njoj pronađem put samoizgradnje.
  Smatrala sam da je ona, kao ustanova općeobrazovnog karaktera i jedna od najstarijih gimnazija na našem području bila adekvatan prelazni stepen ka mom profesionalnom osposobljavanju.
  Moji afiniteti su bili usmjereni ka oblastima prirodnih nauka, konkretno matematike i fizike, te na književnost kao dio umjetnosti, što je u velikoj mjeri i utjecalo na moj izbor srednje škole.
  Ajla Čolić
  Ajla Čolić

  Uzimajući u obzir historiju i tradiciju ove škole, vodila sam se time da je Gimnazija “Meša Selimović” mjesto koje će me odgojiti i oblikovati kao ličnost i iz koje ću ponijeti one najkvalitetnije obrasce ponašanja i življenja. Željela sam biti dio priče u kojoj je znanje največi pokretač, provoditi dane u zdravom okruženju gdje se njeguju disciplina, radna etika, kao i ambicije učenika koji u srednju školu dolaze po temelj i stabilnu startnu poziciju na kojoj će graditi svoju vrijednost.
  3. Je li GMS ispunila tvoja očekivanja?
  Svakako. S aspekta maturanta, na ovu ustanovu gledam kao na dio sebe. Četiri godine provedene u GMS dovoljne su da shvatite koliko je velika privilegija imati status njenog učenika.
  Za mene, GMS je ujedno značila i formiranje stavova, pogleda na svijet i život i zahvaljujući njoj sada znam ko sam i kako da se razvijam.
  4. Vjeruješ li da će ti spoznaje stečene u GMS pomoći u tvom daljem obrazovanju i životnom putu?
  Iskustva i spoznaje oblikovani u Gimnaziji “Meša Selimović” višestruko i gotovo svakodnevno utiču na kvalitet mog života i to u različitim sferama već sada, a nesumnjivo će igrati veliku ulogu i u narednom periodu.
  Smatram da je kvalitetna saradnja između profesora i učenika ono što nam, praćeno predanim radom, sasvim sigurno garantuje pomoć u daljem obrazovanju, ali i životnom putu.
  Na jednom takvom vođstvu imam zahvaliti profesorici Mineli Spahić, uz čije smjernice je svjetlo dana ugledao i moj književni prvijenac, roman “Bijela majka”.
  Uz to, vjerujem da će mi znanje iz izbornih predmeta (matematika i fizika) uveliko olakšati upis na fakultet i sam period studiranja na tehničkom fakultetu, te da ću put svog umjetničkog angažmana odnjegovati na pravi način, upravo zahvaljujući znanju stečenom unutar zidova GMS.
  5. Imaš li neku poruku za mlađe generacije vezanu za odabir srednje škole?
  Htjela bih budućim srednjoškolcima naglasiti važnost bogaćenja njihovog identiteta koji po završetku osnovne škole tek treba biti usmjeren, te to da ovakav tip srednje škole u njima zaista kreira čitavu paletu navika na kojima mogu otpočeti svoj razvojni put, na svim poljima.
  To je primarna i impozantno značajna misija profesora od kojih, u ovoj ustanovi, dobijate stvaralački način razmišljanja i intelektualnu širinu, kao nezamjenjivu bazu za napredak.
  Moja poruka mlađim generacijama je da slijede pozitivni inat i da se udalje od pomodarstva i trenda biranja, uslovno rečeno, “lakših” srednjih škola, jer na takav način gube individualnost.
  I Rumi je jednom rekao: “Ne budite zadovoljni pričama kako su stvari prošle s drugima. Otkrijte vlastiti mit.”
  Stoga, ako želite sjećanje na srednjoškolske dane povezivati s mirisom na dom, porodicu koja je izgradila najbolju verziju vas i omogućila da ispoljite pravog sebe, onda upišite Gimnaziju “Meša Selimović”.  ::: GMS Web Team ::: Datum: 31.05.2022 ::: Nazad :::

  ::: Tipovi gimnazija :::
 • Opšti
 • Matematičko-informatički
 • Filološki
 • Sportski
 • Informacione tehnologije
 • ::: Anketa :::

    Kako se osjećate u školi ?  

   Super
   Dobro
   Onako
   Loše

  ::: Kontakt :::
  Adresa
  Dr.Tihomila Markovića bb (Šetalište I.G. Kovačića 1)
  75000 Tuzla, BiH

  Telefon
  + 387 35 247 630  Facebook stranica

  YouTube kanal
  ::: Sponzori i donatori :::

  ::: Specijalne donacije :::  Copyright © 2007 - 2024 GMS Web Team